Vannak, akik megtagadják a barf táplálékot, mert tévesen úgy vélik, hogy a kutya agresszívabb, vagy más BARF-ról szóló mítusokat hallottak. Könnyebb számukra, hogy granulátumot szórnak ki közvetlenül a zacskóból, mint hogy jobb minőségű és természetesebb eledelt adjanak a kutyáknak, felesleges tartósítószerek és mesterséges összetevők nélkül, amelyek a legtöbb esetben még károsak is. Ez a cikk megcáfolja a barf-ról szóló mítusokat

1. A kutya agresszívabb lesz

Az a tény, hogy a kutya agresszív, ha nyers hússal vagy csontokkal táplálják, mítus. Az agresszív kutya megtámadhatja, vagy levadászhatja a többi állatot csak a vadászösztöne miatt, amit őseitől örökölt. Ha egy kutya megfelelően szocializálódott, képzett, és nincs mentális zavara, akkor nem támadja meg az állatokat vagy embereket.

2. A vadászkutya csak úgymond megkezdi zsákmányát

A vadászkutyák feladata megtalálni, nyomon követni és szükség esetén vadat szerezni. Mindazonáltal egyes kutyák élvezik a zsákmányukat, ez nem kapcsolódik a nyers tápláláshoz. Még a granulátummal táplált kutyák is megölhetik az állatokat. Ez inkább a rossz képzés eredménye.

3. A csontokkal való táplálás kockázatos

A veszélyt csak a hőkezelt csontok jelentenek, amelyeknek megváltozik a strukúrájuk így azok törmeléke éles, ami súlyosan megkárosíthatja a kutya emésztőrendszerét. A durva csontokkal a kutya játszhat, mert ún. tű reflex alakul ki náluk, amely megakadályozza a gyomor és a bél károsodását. Mindazonáltal ajánlott a kiskutyákat csontokkal etetni, de csak felügyelet alatt.

4. Nyers hús árt a kutyának

Ha a kutyát minőségi forrásból származó hússal eteted, akkor kizárhatod az olyan betegségeket, mint a szalmonella vagy a paraziták jelenléte. A nyers húst legalább 48 órán át le kell fagyasztani a táplálkozás előtt, hogy minimalizálódjon a kórokozó mikroorganizmusok jelenléte. A kutya paraziták és a kórokozók elleni védekezését segíti a gyomor-tartalom savassága is, ami 0,5 és 1,0 pH között mozog.

5. A BARF étrend drága

A granulátum vásárlásakor a tartósítószerekért is fizetsz, de a BARF étrend egyáltalán nem használja őket. A kutyák táplálékára vonatkozó követelményeknek megfelelően a kiváló minőségű granulátumok és a BARF étrend összehasonlításakor a BARF olcsóbb és sokkal minőségesebb. Ezentúl, a granulátumokat magas hőmérsékleten kezeltek, ami hatástalanítja a bizonyos vitaminokat, így mesterségesen kell adagolni az etetés után, amely nem természetes a kutyák számára.

6. A napi adag nem kiegyensúlyozott a kutya számára

A legtöbb ember nem készít pontos és kiegyensúlyozott étrendet kutyája számára. Ezért fontos, hogy az étrend változatos legyen. Ha ugyanazokat az élelmiszereket naponta fogyasztanánk, bizonyos összetevők és tápanyagok hiányából adódhatnak nehézségek, ráadásul nem is ízlene. Hasonlóképpen működik ez a kutyáknál is. Különböző típusú húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, köretet, csontot is meg kell adnunk a kutyának. Ha a hús aránya 50-60%, a csontoké 20-30% és a köreteké 20-30% , a felnőtt kutya egészséges és jó állapotban lesz.