A kutyáknak szánt barf gyümölcsök közé tartozik a banán is. A banán gyümölcse nagyon ízletes és tele van energiával. Bőrszerű héjt, amely mintegy a gyümölcs 20% -a, nem ajánlatos a kutyának adni. Nem olyan ízletes és tartalmaz egy csomó rostot, amely a kutyának emésztési problémákat okozhat.

Milyen jelentősége van a banánnak a BARF-ban?

A banán a kutya számára fontos vitamin-, ásványi anyag-, szénhidrát- és rostforrás. 100 g banánban átlagosan 23 g szénhidrát, 0,3 g fehérje és zsír van.

A vitaminok forrása

A zsírban oldódó vitaminok közül tartalmaz A, C és E csoportú vitaminokat. A vízben oldódó vitaminok közül tartalmaz C-vitamint, B1, B2, B3, B5, B6 és B7 vitaminokat

Ásványi anyagok

A banán kiváló káliumforrás (K), amely 358 mg-ot tartalmaz 100 g banánban. Sőt, tartalmaz szelént, jódot, cinket, kobaltot, molibdént, magnéziumot, vasat, nátriumot, foszfort, mangánt, rezet, flórt, kalciumotm és krómot.

Banán magas szénhidrát- és energia tartalom miatt aktív kutyáknak ajánlott, de nem nagy mennyiségben és nem túl gyakran. Nagyobb mennyiségben székrekedést okozhat. Ugyancsak nem ajánlott, olyan kutyák számára, amelyek hajlamosak az elhízásra, de ha egyszer egy héten adsz neki egy darabot, biztosan nem fog megártani neki. A banán mennyisége a kutyafajtától és méretétől függ. Míg óriás fajtáknak adhatsz két banánt is, a törpe kutyának teljesen elég pár darabocska.

Banán, mint hasznos segéd a hasmenésnél

Hasmenés által nagy mennyiségű elektrolitot távozik a szervezetből, ezért célszerű, ha adsz a kutyának egy banánt. Ez sok káliumot tartalmaz, így feltöltheted a hiányzó káliumot. Ezenkívül tartalmaz rostokat, amelyek a belek perisztaltikájához (mozgásához) szükségesek. Ha a hasmenés többet tart, mint három napot, meg kell látogatni az állatorvost, hogy meghatározza a hasmenés okát. Ha a kutya letargikus vagy dehidratált, ne várd meg, amíg ő jobban lesz, de keresd fel az állatorvost a lehető leghamarabb.

A banánt vesebetegségben vagy hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis) szenvedő kutyáknak is adhatod. Egy egészséges kutya étrendjében  hetente többször is megeheti a banánt. Ne felejtsük el, hogy a banánt nem szabad hűtőszekrényben tárolni.