A BARF eledel a kutyák számára a legtermészetesebb, legjobban emészthető és a legfinomabb eledel. Kutyák etetése BARF-al más, mint a megszokott kutyatáppal (granulával) való etetés. Nagyon fontos, hogy a kutya igényeit kövessük, változatos étrendet biztosítsunk és tartsuk be a napi adag mennyiséget.

 

Hogyan is kezdeni?

 

Az elején nagyon fontos, hogy helyesen számítsuk ki a napi adag mennyiséget a táblázat szerint. Pár héten belül megfigyelheted az első eredményeket, majd szükség esetén megváltoztathatod az étrendet. Ha nagyon elkezd begömbölyödni, akkor a napi adagot csökkentsd. Ha úgy tűnik, többre van szüksége, nyugodtan emeld a napi adagot vagy adj hozzá tésztát vagy zsírosabb húsfajtát.

A hús, a csont és a kiegészítő anyagok aránya körülbelül 60% -20% -20%.  De ez kissé eltérhet néhány kutya esetében. Nem kell magad szigorúan tartanod a táblázatokhoz, ha látod, hogy a kutyának valami nem tesz jót. A BARF eledel viszonylag rugalmas és minden kutya számára testre szabható. Ha bármilyen kérdésed lenne a BARF eledellel kapcsolatosan, ne habozz és írj nekünk a FACEBOOK oldalunkon.

Hol vásárolhatod meg a legjobb húsokat kutyád számára?

Húsokat kutyád számára mindig hiteles forrástól vedd meg. A hús feldolgozó és az élelmiszer iparban a hús mindig emberi minőségű, úgyhogy aggodalomra semmi ok. De az ár nem nagyon kedvező. Legideálisabb, ha a húsokat olyan internetes oldalakról vásárolod meg, amelyek kizárólag állati eledelekkel foglalkoznak. Ha olyan húsokat vásárolsz vagy kapsz, amelyeknél nem ismered a forrást, inkább főzd át a húst mielőtt a kutyádat etetnéd vele. Ha hiteles forrástol veszed, nem kell félned a nyers húsoktól. Mind azonáltal ajánlott bizonyos elveket követni. A következő pontokban elolvashatod, hogy melyek is azok.

 

Mit kell betartani a húsok  befagyasztásánál és leolvasztásánál?

 

Minden húst, amelyet kutyádnak szeretnél adni, fagyaszd le legalább 48 órára. A mélyfagyasztás elpusztítja a legtöbb parazitát, amely jelen lehet a húsban. Azonban a kutyák erős gyomorsavval rendelkeznek, amelyek képesek megbirkózni a legtöbb parazita csírájával.

Nagyon fontos a húsok helyes leolvasztása.  A húsokat nem ajánlott szobahőmérsékleten leolvasztani és főleg nem a melegebb hónapok alatt. Nagy a valószínűsége, hogy hamar megromlanak. Legjobb módszer, ha a húsokat hűtőben olvasztod le, vagy ha gyorsan szeretnéd, akkor tedd mikrohullámú sütőbe.

 

Mire vigyázz a Barfolás közben?

 

Amellet, hogy tudjuk mi ajánlatos, tudnunk kell azt is, hogy mi nem ajánlatos a barf eledeleknél és mire kell vigyáznunk.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy valamely élelmiszerek nem valók kutyák számára. Ezek közé tartozik a csokoládé, avokádó vagy a hagyma. A kutyák számára veszélyesek a főtt vagy sült csontok.  Nehezen emészthetők és apró éles darabokra omlik szét, ezért megkarosíthatja a kutyák emésztőrendszerét. Biztonságos, ha a kutyáknak csak nyers csontokat adsz.

Azonban nem kell túlzásba esni, mert a nagyszámú csont székrekedést okozhat. Ezért jó az eledelt úgy kombinálni, hogy tartalmazzon izomzatot, belsőségeket és zöldségeket. A BARF-ra való áttérésnél vagy az eledel helytelen kombinálásánál hasmenés jelentkezhet. A hasmenésre a legjobb módszer, ha összekevered a főtt rizst, főtt répával  és sovány hússal.

A napi tápadagot változtatni kell, és egy bizonyos ideig- egy hónap- a különböző hústipusokat, zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a kiegészítőket változtatni kell. Az étrend elégtelen változatossága azt eredményezheti, hogy a kutya nem kapja meg az összes vitamin és ásványi anyag megfelelő egyensúlyát.

A legfontosabb, hogy figyeld meg a kutyád, és vigyázz arra, hogy helyesen fejlődjön. Kétség esetén jobb, ha a szakértőkhöz fordulsz, vagy időről-időre vérvizsgálatot végeztetsz az állatorvosnál. De ha tartod magad a nyers táplálkozás alapvető szabályaihoz, akkor a kutya egészséges, boldog és vitális lesz.