Általában a vitaminokat zsírban oldódó vitaminokra és vízben oldódó vitaminokra osztjuk. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik a D, E, K, A és a vízben oldódó vitaminok C, H, B-csoportú B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Vitaminok a kutyáknál fontos szerepet játszanak a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjénél, a testi funkciók fenntartásánál és a homeosztázisnál. Ebben a cikkben megtudhatsz pár nagyon hasznos infót a C-vitamin forrásról kutyák számára, valamint a C-vitamin hiányának és túltengésének megnyilvánulásáról.

C-vitamin (L-aszkorbinsav)

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Ez fontos az aminosavak metabolizmusának szabályozásában, az érfalak szilárdságának megőrzésében, a fogak, csontok, porcok fejlődésében és a fehérvérsejtek keletkezésében. Antioxidánsként is ismert, és védi a kutyát a rákos megbetegedésektől. Mint a többi állat, a kutya is képes szintetizálni a C-vitamint, és ezért nincsenek különleges követelmények a magasabb vitamin tartalomra a táplálékbevitelnél. Mivel a C-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását különösen fontos a  kölykök növekedési időszakában és fogak cseréjénél.

Források

BARF módszer alapja az a természetes táplálkozás, így a C-vitamin feltöltődése is természetes forrásból származik. A leggazdagabb természetes C-vitamin forrás, amelyet a kutyádnak adhatsz, az acerola. Ezen kívül elég C-vitamint tartalmaz a narancs, grapefruit, paprika, paradicsom, csipkebogyó, brokkoli, szamóca, feketeribiszke, kiwi, burgonya és a sárgarépa.

C-vitamin hiánya és túltengése

Azonban fontos, hogy a C-vitamin mennyisége optimális legyen. A kutya méretétől függően 100 és 250 mg C-vitamint kell a napi adagba tenni. Ha a kutya valamelyik vitaminból kevesebbet kap, megnyilvánulhat a hypovitaminozis. Ezzel szemben, ha nagyobb mennyiségű vitamint kap, akkor hypervitaminozis fordulhat elő. A C-vitamin-hiányának megnyilvánulása: legyengült immunrendszer, csontképződés zavar, növekedési visszamaradás. Hosszadalmas hypovitaminozis vezethet izomsorvadáshoz, vérszegénységhez, fogvesztéshez, sterilitáshoz, visszatérő fertőzésekhez. A nagyobb mennyiségű C-vitamin kiválasztódik a vizeletben, de a hosszú távú többletnél hasmenés jelenhet meg.

A C-vitamin a hőkezelés és az oxidáció során inaktiválódik. Ha az étrendbe szeretnél beiktatni zöldségeket vagy gyümölcsöket, előtte nyugodtan fagyazt be. A fagy nem befolyásolja a C vitamint.