A természetes eledel alkalmas minden kutya korcsoportnak. A kiskutyáktól kezdve a szenior kutyákig. Természetesen vannak adott különbségek a BARF átállásakor a kiskutyáknál, felnőtt kutyáknál vagy az öregebb kutyáknál. Minél hosszabb ideig volt a kutyus táplálva iparilag előállitott eledellel, annál nehezebb és hosszabb ideig tart a természetes táplálékra való áttérés.

Ebben a cikkben megtudhatsz valamit arról, hogyan kell egy kiskutyát BARF nyers táplálékkal etetni. A következő cikkekben részletesebb leírást találsz a BARF-ra való átmenetről, az adagolás számításáról és összetételéről.

Áttérés kutyatápról a BARF eledelre

 A kölykök kutyákat etetheted BARF-al közvetlenül az után, hogy otthonodba kerül. A tenyésztők, akik a kutyáikat nyers eledellel táplálják, már a kölyköknek is darált húsokat adnak. Az ilyen kutyák ezután hozzá vannak szokva a nyers eledelekhez. De ha a kiskutyát kutyatáppal tápláltad és át szeretnél térni a nyers eledelre, akkor elsősorban jobb, ha a helyes módszerről valamit áttanulmányozol.

A kölyköknél könnyebb áttérni a BARF nyers eledelre, mert hamar megszokják az új fajta eledelt. Legjobb könnyen emészthető húsokkal kezdeni, például: csirke, pulyka vagy borjú. A zöldség vagy gyümölcs hozzávalókat legjobb lereszelve, lefagyasztva vagy párolva adni. A csontokat kezdetben daráld le, majd később darabokban is adhatod. Ideális a csirekmell csont, nyak és szárny. A csontok méretét mindig a kutya méretéhez és képességéhez kell igazítani.

Napi adag számítása kiskutyáknál

A kölykök gyorsan növekszenek, és megfelelő fejlődésük érdekében megfelelő mennyiségű táplálékra van szükségük. A kölyök napi eledel adagja ezért az ideális súly 4-6% -ának felel meg, a napi adagolás száma pedig nagyon fontos. A kicsi kiskutyáknál a napi adagot 5 adagra kell osztani, de minnél idősebb a kiskutya, annál kevésbé lesz elegendő a napi adag. Javasoljuk, hogy tartsd magad ehhez a táblázathoz:

2 hónap                  5 – alkalommal naponta

3 hónap                  4 – alkalommal naponta

4 – 5 hónap            3 – alkalommal naponta

6 hónap                  2 – alkalommal naponta

Napi adag összetétele

A kiskutya napi adagjának a hús körülbelül 50% -át, a csontok 30% -át és a kiegészítők 20% -át kell tartalmaznia. A kiskutyáknak kicsit több csontra van szüksége, mint a felnőtt kutyáknak ahhoz, hogy elegendő kalciumbevitelük legyen a növekedés és a porlasztás során. Azonban nem kell túlzásba esni, mert a nagyszámú csont székrekedést okozhat.

Mint a felnőtt kutyáknál a kölyköknél sem kell aggódni a nyers eledelre való áttérés miatt. Ha változatos az étrend, akkor a kutya mindent megkap amire szüksége van.

További cikkben megtudhatsz bővebben a különböző korcsoportú kutyák barfolásáról, a kölykök mesterséges neveléséről és a vemhes nőstények etetéséről.