Baromfi hús

Főoldal/Baromfi hús

Csirke hús és csontok

Csirkehúsnak alacsonyabb energiatartalma van és nagyon könnyen emészthető. Csak 3% zsírt, de legalább 20% fehérjét tartalmaz. Csirke csontok (szárnyak, nyakak, csontváz) naponta lehetnek az étel adag része. Puhább és kisseb csontokat képviselnek ezért kisseb kutya fajtáknak , kölyök kutyáknak 2 hónapos kortol alkalmasak. Pótolhatatlan forrása az ásványi anyagoknak, a kalcium és a kollagénnak, amelyek fontosak a megfelelő fejlődésénél és izomrendszer működésénel. Ugyanakkor kutya  a harapással erősíti rágóizmait és tisztítja a fogait. Csontoknak körülbelül 20%  kell alkotnia a kutya teljes étel adagjában.

Pulykahús és csontok

Pulykahús – baromfik közül  a legértékesebb és legkönnyben emészthető húsokhoz tartozik. Ugyanolyan fehérje- és zsírtartalma van, mint a csirkének, de nagyobb energia értéke van. Pulyka csontok keményebbek, mint a csirke csontok, ezért csak azokat a kutyákat szabad etetni vele, akiknek nem jelent problémát.

Kacsa és pulykahús

Kacsa és a pulyka a legkövérebb baromfi húsok. Következöket tartalmaza: kb 18% fehérjét és 20% zsírt. Könnyen emészthetőek, de a magasabb zsírtartalom miatt  hasmenést okozhat. Ezek kiváló energiaforrásnak számítnak. Kacsahús és pulykahús omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakot tartalmaz, amelyek a szív megfelelő működését biztosítsák. Kacsa és pulyka csontok keményebbek, mint a csirke csontok, ezért csak azokat a kutyákat szabad etetni vele, akiknek nem jelent problémát. Legalkalmasabak a hússal bevont csontok – comb , nyak és szárnyak.

Baromfi belsőségek

Baromfi belsőségek közül májt , szívet és gyomrot szolgálhatunk fel. A máj B-12es vitaminra és vasra gazdag, továbbá A és D vitamint tartalmaz. Azonban ez egy hulladék szerv, így nem ajánlot, hogy túl gyakran legyen a étrend része. A gyomrokat leginkább mosatlanul szolgáljuk, így részlegesen emésztett étel maradékokat tartalmaz. Baromfi gyomor kevés zsírt tartalmaz, és ezért diétkhoz használják. A szív egy izmos szerv, amely nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz (foszfort, kalciumot). Elég kövér, de nem annyira mint a  máj. Baromfi szívét és gyomort  kis kölyköknek szolgálhatunk fel , mint az egyik első belsőséget.